teisipäev, 18. detsember 2007

Piparkoogi retsept.

Olles ise kordki piparkoogitaigent valmistada, veendud, et see ei olegi nii keeruline.
Seda on väga kerge rullida ja vormida ning mis kõige tähtsam- ka piparkoogid maitsevad paremini!

Siirup:
  • 8 dl suhkrut
  • 2 1/2 dl vett

Sulata 2 dl suhkrut paksupõhjalisel pannil. Lisa vesi ( mina kasutan alles keenud vett ) ja sega. Kõige parem on seda opetatsiooni sooritada kahekesi: üks valab vett ja teine segab. Sega kuni karamell on lahustunud. Mida tumedam on karamell, seda pruunimad piparkoogid tulevad. Lisa 6 dl suhkrut. Keeda kuni siirup pakseneb. Lisa piparkoogimaitseaine ja sega . Või võib eraldi sulatada, kuid mina olen ta kohe siirupile lisanud. Saab kaks ühe hoobiga.

Taigen:

  • 2-3 tl piparkoogimaitseainet
  • 250 g võid
  • 250 g hapukoort
  • 3 munakollast
  • 1/2 tl soola
  • 2 tl soodat
  • 1 tl sidrunhapet
  • vähemalt 1 kg jahu

Sega 4 dl jahule sooda, sool, sidrunhape suurde kaussi. Vala siirup vaikselt jahusegule ja sega pidevalt. Lisa hapukoor ja munakollased. Sõelu ülejäänud jahu taigna hulka. Sõtku ühtlaseks taignaks. Pane taigen fooliumisse või pärgamentpaberisse, jahedasse seisma üheks päevaks kindlasti.

Kui taigen jääb liiga pehma, võid veel jahu hulka sõtkuda, aga seda jõuab ka enne rullimist ja küpsetamist teha.

Loodan ise homme küpsetamisega algust teha.

Mõnusat mässamist!

2 kommentaari:

wilmake ütles ...

tore, ma ka siis nüüd hakkan kohe katsetama:)

BPV ütles ...

mina proovin ka täna , oi kui hästi tuli välja