pühapäev, 9. märts 2008

Kunstisaalis!!! Kunstisaalis??


Pole aega-mahti olnud, kirjutada "Joan Miró maastikud" näitusest.
Joan Miró sündis 20.aprillil 1893. aastal Barcelonas Hispaanias ja suri 25. detsembril 1983 Palma de Mallorcas.
Joan Miró seostub kahe teise kuulsa kataloonlase Pablo Picasso ja Salvador Daliga.
Tulevane kunstnik ise olevat käinud joonistamistundides seitsmendast eluaastast. Vastavalt vanemate soovile õppis ta kommertskoolis asjalikku ametit ja sai raamatupidajaks. Töötanud paar aastat ametnikuna, varises ta kokku nii vaimselt kui füüsiliselt. Siis avanes tal võimalus külastada Barcelona kunstiakadeemiaid.
Ta kombineeris abstraktsust fantaasiareaalsusega, üllatavalt rikkalik on tema skulptuuri- ja monumentaalkunsti looming.
Miró stiil meeldejäävamal kujul näib tuletatud lastejoonistuste lineaarsusest, ulatades piltkirja meenutavate lihtsusteni.
1930. aastatel eksperimenteeris Miró erinevate materjalidega. Ta maalis, tegi kollaźe, kasutas liivapaberit ja vaske.
1940. aastatel sündisid tema tippteosed pealkirjaga "tähtkujud". Neil maalidel on tähtkujud, kuusirbid, silmad, linnud ja loomad ning inimkujud laotatud gravitatsioonivabasse ebamaisesse ruumi. Neil aastatel oli ta rohkem hõivatud monumentaalkunstiga:skulptuuride ja keraamiliste pannoodega.
Tema pilk oli avatud ja ergas. Miró loominguprotsessi kuulusid jalutuskäigud rannas ja mägedes, samuti Kataloonia ja Mallorca põldudel, kus juhuslikud leidesemed ja looduse fragmendid käivitasid kunstniku kujutlusvõime.
Kui aus olla, siis võin rahulikult öelda: olen ka suur kunstnik!
See oli lühikokkuvõte Raivo Kelomees`i kirjutisest.

1 kommentaar:

wilmake ütles ...

Eino, käisin minagi vaatamas ja tore oli ju:) Kurvaks tegi, et Kumu haridusprogramm seekord nii lahedaks ei osutunud kui varasemad nende eestvõtmised. Võibolla oli ka asi selles, et me piletikassas vaid 450 kr lunastasime, mitte 730 kr :) Ja kui ratastooliga tahta tulla Lasnamäe poolsest sissekäigust - siis ega see ikka mugav pole küll :(